Małżoraczki i nicienie - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: Małżoraczki i nicienie (/showthread.php?tid=1067) Strony: 1 2 |
Małżoraczki i nicienie - rafknaf - 11-04-2011 16:54 W moim akwarium z krewetkami pojawili się nie proszeni goście... Jak poinformował mnie jeden z kolegów prawdopodobnie są to Małżoraczki i nicienie, oprócz tego cała masa maleńkich ślimaczków o nie znanej mi nazwie. Jak mam się ich pozbyć - proszę o pomoc! RE: Małżoraczki i nicienie - Jordan68 - 11-04-2011 18:23 Helenki Tylko potem trzeba muszelki zbierać. RE: Małżoraczki i nicienie - rafknaf - 11-04-2011 18:27 Mam chyba z 5 Helenek, ale mam wrażenie, że bardziej zajęte są sobą niż pracą w zbiorniku RE: Małżoraczki i nicienie - czarex - 11-04-2011 18:34 haha to nie tylko Ty masz takie wrażenie ale chyba działają jednak RE: Małżoraczki i nicienie - Jordan68 - 11-04-2011 18:36 Na początku też miałem u siebie takie wrażenie, ale teraz po naprawdę pladze ślimaków widać tylko pojedyncze sztuki. Ogólnie rzecz ujmując, musisz poczekać. Poza tym one w dzień nie za bardzo wychodzą, a zakopują się w żwirku. RE: Małżoraczki i nicienie - rafknaf - 11-04-2011 19:17 (11-04-2011 18:34 )czarex napisał(a): haha to nie tylko Ty masz takie wrażenie ale chyba działają jednakMam wrażenie że ich działanie pomaga tylko rozmnażać się tym pozostałym.... A czy one też powinny "działać" na Małżoraczki i nicienie ? Czy jest na to inna metoda ? RE: Małżoraczki i nicienie - Lermi - 12-04-2011 13:48 Czy te "małżoraczki" i "nicienie" są widoczne gołym okiem? Przynieś je na spotkanie, dowiemy się, co to tak naprawdę jest.... RE: Małżoraczki i nicienie - rafknaf - 12-04-2011 16:44 O tym właśnie Lermi myślałem. W Tobie największa nadzieja RE: Małżoraczki i nicienie - Lermi - 13-04-2011 23:51 Pogratulować koledze. Strzał w 10 Ostracoda jak się patrzy. Trzeba przyznać, że dochowałeś się sporych egzemplarzy RE: Małżoraczki i nicienie - rafknaf - 14-04-2011 08:03 Czyli nic nowego nie wyhodowałem... A już myślałem, że będzie TV, flesze, prasa,bilety, itp... A jaka na to rada? Jak się tego pozbyć ? RE: Małżoraczki i nicienie - Lermi - 14-04-2011 08:22 Jak masz je z krewetkami to bieda, bo małżoraczki są też skorupiakami. Tak więc chemia właściwie odpada. W tej sytuacji proponuję rybkę... tylko nie jestem pewna, czy je zjedzą. Ale skoro w akwariach z rybkami ich praktycznie nie ma, to zapewne tak. RE: Małżoraczki i nicienie - rafknaf - 14-04-2011 11:09 A jakie rybki miałbym wpuścić do krewetek żeby mi ich "nie przerobiły" na pokarm ? Słyszałem, że młodziutkie gupiki się nadają ( nie wiem czy to prawda ) - musiałbym kupić ze 2 parki i zacząć hodować te rybki... RE: Małżoraczki i nicienie - rafknaf - 14-04-2011 12:30 Jak są mniejsze od dorosłych gupików to na początek wrzucę klika narybku gupikowego a w międzyczasie kupie kilka micropoecillii i zobacze co będzie się działo. Przyznam, że jakoś w żadnym sklepie tych rybek nie widziałem albo nie zwróciłem na nie uwagi. Chyba, że ktoś ma lepszy sposób na pozbycie się tych "robali". RE: Małżoraczki i nicienie - helixpom - 30-04-2011 02:26 Miałem plagę tego "dziadostwa" jakoś w marcu. Kupiłem parę gupików. Dwa dni nie minely i mam znów spokój w akwarium i mojej głowie. Sorry Lermi miałem Ci podesłać próbki, ale zarobiony byłem. Poza tym zorientowałem sie podczas podmiany jak wziałem te skorupiaki pod lupę. Pozdro dla wszytkich ze słonecznego Piotrkowa RE: Małżoraczki i nicienie - SzymonPieta97 - 30-04-2011 10:22 Czemu wyzbywacie się małżoraczków ?? Pojawienie się ich oznacza , że warunki wodne są idealne dla krewet oraz pozbawione metali ciężkich min. żelaza . |