Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
edison ogólniak 126 l. - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: edison ogólniak 126 l. (/showthread.php?tid=1369)

Strony: 1 2 3 4 5

RE: edison ogólniak 126 l. - edison - 31-05-2012 23:10

Z pyłem na szybie w sumie doszyć szybko sobie poradziłem poprzez wstrzymanie micro przez tydzień a następny tydzień pół dawki i później już norma jak wynika z etykiety Profito, Ferro odstawiłem całkowicie.
Dawki makro podwoiłem przez te 2 tygodnie.

W tej chwili pyłu już nie ma a jego życie powoli przechodzi do historii, na jego miejsce stanie 250l. ale to w innym wątku.

RE: edison ogólniak 126 l. - edison - 23-06-2012 20:44

aktualizacja:
Ku mojemu zdziwieniu zgniły wszystkie łodygi przy podłożu ludwigi ale uciołem i posadziłem na nowo, matczyna łodyga miała już dość bo pewnie skłądniki odżywcze w ziemi się skończyły.

[img][Obrazek: 010yw.jpg] Uploaded with ImageShack.us[/img]

RE: edison ogólniak 126 l. - adrian126 - 24-06-2012 07:02

OMG jakie cudo.

RE: edison ogólniak 126 l. - alarmowiec - 01-07-2012 23:39

Mógłbym się czepiać wielu rzeczy .... ale widzę postęp więc na tym poprzestanę Smile

RE: edison ogólniak 126 l. - edison - 16-08-2012 23:35

Dziś akwarium przestało istnieć,2 tygodnie bez przycinki i ostatnie foto.
[img][Obrazek: 003hqu.jpg] Uploaded with ImageShack.us[/img]
Po rozebraniu podłoża - ziemia ogrodowa/siatka(oczka 0,5cm/0,5cm)/żwirek potwierdziła się teoria że siatka jest przeszkodą właściwie dość znaczącą w rozwój korzeni.
Rośliny o małym systemie korzennym nie poradziły sobie z siatką i nie przebiły się w dół nawet przez takie duże oczka płożąc swoje korzenie równo z siatką.
Rośliny o dużym systemie korzennym typu zwartka/kryptokoryna/sagitaria/żabienica
poradziły sobie już nieźle.
O problemie sadzenia i wyciągania roślin już nie wspominam Smile
U mnie występowało okresowo gnicie łodyg w podłożu,więc tu też winę zganiam na siatkę.