nawozy - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Chemia wody (/forumdisplay.php?fid=17) +--- Wątek: nawozy (/showthread.php?tid=7692) |
RE: nawozy - Searcher - 04-02-2015 00:20 bohen21 napisał(a):jebao dp4 koszt 400 zł a zabawa w pilnowanie żeby wlać nawóz znika w zapomnieniu, ja na razie używam w morskim ale planuje kupić dp6 na dwa słodkie To pomysł na wakacje... sąsiadka miałaby wolne szkoda że Mikołaj już był... RE: nawozy - bohen21 - 04-02-2015 00:22 mi przyniósł spóźniony gwiazdor ogólnie pompka rewelka RE: nawozy - maslo_82 - 04-02-2015 03:56 Widzisz Searcher. To jest tak, że na forum trzeba pewne sprawy postawić kategorycznie, bo inaczej przekaz nie dociera do zainteresowanego. Większość początkujących jak i innych odbiorców porad na forum, w momencie kiedy otrzyma porady na forum, zastanawia się którą poradę wdrożyć. Problem polega na tym, że duża część osób wybiera te porady które wydają im się najtańsze, albo z pozoru logiczne, bo ktoś im napisze kilka średnio zrozumiałych zdań i poprze tylko z pozoru logiczną tezą. I katastrofa gotowa. Dlatego pewne tezy trzeba stawiać kategorycznie bo inaczej początkujący mają mętlik w głowie. Wynika to z tego, że na forum internetowym każdy głos jest równy, nie ma pod nim etykiety "ten gość ma racę", "tamten nie ma racji", więc jakoś trzeba się przebić a to nie jest łatwe. RE: nawozy - HOLI - 04-02-2015 10:29 maslo_82 napisał(a):To jest tak, że na forum trzeba pewne sprawy postawić kategorycznie, bo inaczej przekaz nie dociera do zainteresowanego.To ja poprosze o jasny przekaz w formie takiej jaką zaproponował alrmowiec , czyli jaką linie nawozową zapoczątkować , żeby jak to mówicie uczyć się zachowań roślin i poprawiać ich kondycję . W pierwszym poście jasno wyraziłem , że po pierwsze sole póki co mnie przerastają i nie odważyłbym się ich stosować. RE: nawozy - maslo_82 - 04-02-2015 10:48 Aquaflora Micro, Aquaflora K, i Macro Green Aqua Artu. Zaczynasz od podawania samego mikro razem z dużymi podmianami wody osmotycznej. Potas podajesz raz w tygodniu dawkę przewidzianą na dzień lub dwa. Makro podajesz raz lub dwa razy na tydzień 1/5 lub 2/5 dziennej zalecanej dawki. RE: nawozy - HOLI - 04-02-2015 11:38 No i w takim kierunku postaram sie pójść. Dostałem troche marco red od znajomego tego w ogóle nie używać ? RE: nawozy - maslo_82 - 04-02-2015 12:29 Macro Red Bóg Cię Strzegł A Mikro podawaj 1ml na 50l wody dziennie RE: nawozy - kuki102 - 04-02-2015 13:20 Macro Red ma dużo azotu w stosunku do fosforu. Też na początku popełniłem ten błąd i wszystko rosło bardzo ładnie. No może nie wszystko bo rośliny akurat nie, za to glon szedł jak szalony RE: nawozy - Yennifer - 04-02-2015 13:35 Nawet przy roślinach wybarwiających się na czerwono nie powinno się używać Macro Red? RE: nawozy - bohen21 - 04-02-2015 17:58 dla roślin czerwonych bardziej istotne jest mikro niż makro RE: nawozy - maslo_82 - 04-02-2015 18:03 Macro Red nie ma nic wspólnego z czerwonymi roślinami Macro Red można używać bardzo sporadycznie zamiennie z Macro Green. Dłuższe podawanie Macro Green może spowodować sinice, mówimy tu o podawaniu ciągle przez kilka miesięcy, dlatego od czasu do czasu mozna użyć Macro Red, zeby lekko przenieść bilans fosforu do azotu w stronę azotu. |