![]() |
akwarium na wymiar - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27) +--- Wątek: akwarium na wymiar (/showthread.php?tid=2804) |
RE: akwarium na wymiar - escar - 18-05-2013 07:39 Aha... Poczytałem wątki na kilku forach, razem ze zdjęciami z porównaniami, np. takie: http://i50.tinypic.com/2z4n7dg.jpg Czyli, jak dobrze rozumiem, Guardian (White) które oferuje Skorpion, to po prostu trochę czystsza wersja float, "jakość proporcjonalnie do ceny", etc. U Skorpiona White jest droższe od float o 40%. OptiWhite jest droższe od White o 79%, czyli OW od float o 151%. Każdemu wg. potrzeb i sądząc z wątków na innych forach są "die hard" zwolennicy jednego i drugiego, ale z uwagi na to, że u siebie i tak planuję pokrywę, wklejenie listewek wzmacniających na górze będzie ukryte pod pokrywą, a z listewkami na 140x40x35 można ze spokojem użyć 6mm. Przy 6mm grubości i z szlifem trapezowym + przeźroczysty silikon zakładam, że różnica między White (Guardian) a OptiWhite nie będzie u mnie aż tak widoczna, aby usprawiedliwiać różnicę w cenie, szczególnie, że nie robię akwa jakiegoś rafowego/z piaseczkiem, tylko bardziej niekonkursowy/domowy misz-masz. Martwią mnie tylko wasze głosy tutaj, że Skorpion źle klei, że silikon wystaje i bąble są. Chyba odbiór będę z lupą robił. RE: akwarium na wymiar - Mikołaj - 18-05-2013 12:35 Kiedyś natrafiłem na jego zdjęcie baniaka OW pyk koopiuje i wklejam do google grafika i co ? Zdjęcie nie było jego tylko jakiejś firmy z Lublina, no chyba że ten z Lublina skopiował od skorpiona tego już nie dociekałem, ale z opini z różnych forów nikt nie poleca skorpiona, bo jest to firma typu "Może nie najtaniej, ale JAKO TAKO" RE: akwarium na wymiar - thebandit - 18-05-2013 13:29 Nie rób u skorpiona bo robia tanio ale i bardzo słabo! Poszukaj tutaj na forum adresów bo już wcześniej była tutaj rozmowa na ten temat! RE: akwarium na wymiar - SzymonPieta97 - 18-06-2013 13:48 Wie ktoś może w jakich godzinach otwarta jest firma Jowi ? RE: akwarium na wymiar - maslo_82 - 18-06-2013 14:36 (18-05-2013 07:39 )escar napisał(a): Aha... Myślę że warto tutaj napisać o tym z czego się bierze cena zbiornika z OW. Otóż nie bierze się ona z ceny szkła, a z technologii wykonania zbiornika. Aby dobrze taki zbiornik wyglądał, musi mieć: - szlifowane krawędzie - każda krawędź, każdej tafli powinna być fazowana na 1mm, mało jest warsztatów w Poznaniu które mają maszyny które potrafią zrobić tak małą fazę bez wyszczerbiania szkła. Kiedy faza jest większa, to w jej miejscu spoina jest biała, co pogarsza walory estetyczne. - każda krawędź, każdej tafli musi być polerowana inaczej jest mleczna poświata na spoinie - klejenie powinno się odbywać z pierwszego przyłożenia szyb, inaczej powstają pęcherzyki w spoinie. - nadmiar kleju powinien być wykrojony tak aby nawet najmniejsza ilość kleju nie wystawała po za krawędź bocznych szyb. Nie wiem czy wszystko napisałem, ale to czy zbiornik jest wykonany z Guardiana czy z Pilkingtona, względem ceny nie powinno mieć większego znaczenia. To samo tyczy się wszelkiego rodzaju MIXów RE: akwarium na wymiar - maciejlewi - 27-12-2014 14:13 Wybaczcie, że tak odgrzebuje temat, ale ostatnio też miałem problem z akwarium na wymiar. Trochę się nalatałem za wszystkimi szklarzami i w końcu wybrałem Glass-land. (http://glass-land.pl/) RE: akwarium na wymiar - slawek - 27-12-2014 23:28 Nikt nie wymienia Pana Pawelskiego , a jestem ciekaw waszej opini na jego temat RE: akwarium na wymiar - Grzegorz - 27-12-2014 23:45 Aloo Pan Grzegorz Powelski jest po prostu najlepszy . G. Odp: RE: akwarium na wymiar - edison - 28-12-2014 00:13 (27-12-2014 23:45 )Grzegorz napisał(a): Aloo A kto to jest? Firma? jakieś namiary? RE: akwarium na wymiar - alarmowiec - 28-12-2014 01:49 Kto jak kto ale jak ty Edi zadajesz takie pytanie to już zupełna załamka ![]() Temat już wielokrotnie poruszany jedyne co cię usprawiedliwia to fakt że nie budowałeś dużego zbiornika bo wtedy wiedza i doświadczenie pana Grzegorza to pewny zbiornik ![]() RE: akwarium na wymiar - edison - 28-12-2014 09:55 Teraz coś mi się przypomina z spotkań o p. Grzegorzu ![]() RE: akwarium na wymiar - slawek - 28-12-2014 22:01 A tak podstępnie zapytałem, kleił mój zbiornik i jestem bardzo zadowolony, z ceny również . Polecam RE: akwarium na wymiar - Marmota - 29-12-2014 10:43 Ja również jestem zadowolony z jego pracy. Pzdr Odp: akwarium na wymiar - edison - 29-12-2014 13:33 Mi się podoba szkło white od skorpiona,nie pisze o samym klejeniu bo wiadomo porazka) ale ostatnio zwariowali z cenami więc zamówiłem sobie w Jowi bo mam teraz blisko, a i tak będę musiał 2x odbierać akwa 90cm . RE: akwarium na wymiar - akwadeko - 23-03-2015 13:04 szkło white do dobry wybór, choć trzeba przyznać że cenowo się to zmieniło |