![]() |
kostka 30l - nawożenie - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nawożenie (/forumdisplay.php?fid=32) +--- Wątek: kostka 30l - nawożenie (/showthread.php?tid=7973) |
RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 21-03-2015 14:04 Czy jeśli zacznę podawać CO2, na razie z bimbrowni, za jakiś miesiąc z butli, to zostać przy tym dawkowaniu nawozów? kupiłem te pałeczki: ![]() AZOT 10%, FOSFOR 6%, POTAS 6% z mikroelementami Mogą być? Czy po podzieleniu na mniejsze kawałki, 2,3szt starczą na to akwarium 30x30? Pozdrawiam ![]() RE: kostka 30l - nawożenie - maslo_82 - 21-03-2015 16:51 Do takiego zbiornika to połówkę pałeczki na cztery części podziel, bo może być nieciekawie ![]() RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 22-03-2015 11:56 Okej, nie będę więc przesadzał ![]() RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 12-04-2015 15:20 Ok, małe podsumowanie: -w podłożu pałeczki nawozowe -codziennie 1ml carbo -co 2 dni 1-2ml potasu - sobota podmiana wody 5l + minerały, 3ml(?) classic - niedziela 4ml(?) macro green + od dziś leci CO2, póki co z 'bimbrowni' ![]() Nie jestem pewien co do dawek classica i macro. Myślicie, że będzie dobrze? dla przypomnienia: akwarium 30l, 2 lampki led 6W, podłoże manado Pozdrawiam Po 2 tygodniach stwierdzam, że takie nawożenie sprawdza się całkiem dobrze! Pojawiło się trochę zielenic, więc zwiększam trochę C w płynie i zmniejszam mikroelementy. RE: kostka 30l - nawożenie - ro_soch - 12-04-2015 22:38 Czy w akwarium trzymasz jakies żywe stworzenia czy tylko rośliny? Ja w mojej kostce w której trzymam Crystale, podaje potas tylko przy podmianie wody wg. zalecanej dawki, w innym wypadku krewetki od razu się zatruwają. Zależy też ile masz samej masy roślinnej, bo w sumie wszyscy doradzają, a prawda jest taka że sam musisz wybadać kiedy rośliny będą się dobrze czuły. Dikej napisał(a):Myślę, że macro i classic możesz lać jednocześnie bo classic to nawóz mikroelementowy, a macro to makroelementy. Troszkę nie do końca, bo w classicu znajdziemy też magnez i potas, które też są makro ![]() Nie wiem też jaki sens dawania pałeczek w podłoże, skoro jest substrat na dnie, w tak naprawdę świeżym akwarium. BeastlyGoat napisał(a):Filtracja: kubełek multikani (jeden poziom, z gąbkami) Jeżeli masz tylko jeden poziom, z samą gąbką, proponował bym dowalenie drugiego z ceramiką, wydaje mi się że podając takie ilości nawozów możesz przekombinować z azotem. BeastlyGoat napisał(a):- sobota podmiana wody 5l + minerały, 3ml(?) classic Jeżeli podajesz kranówe+RO, to classica i starczy, jeżeli czyste RO - wypadało by zrezygnować z classica i kupić np. Hydro mineral'a i Micro. Macro raz w tygodniu w zalecanej dawce powinno spokojnie wystarczyć. Zwiększone Carbo też nie powinno źle wpłynąć na akwarium. Ale tak jak pisałem, wszystko zależy od ilości roślin w akwarium! RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 19-04-2015 23:51 Witam, jeżeli chodzi o zwierzęta to chciałbym w najbliższym czasie zainwestować w krewetki, więc posłucham się rady i zacznę dawać potas raz na tydzień. Masy roślinnej póki co jest malutko, więc staram się nie przesadzić z wszystkim. Manado zdaje się, że żadnych substancji odżywczych dla roślin nie zawiera, dlatego poleca sie sypanie np.jbl aquabasis pod to podłoże. Może więc te pałeczki to nie głupi pomysł ![]() Jeżeli chodzi o filtracje to, zapomniałem zaktualizować, ale dodałem poziom z ceramiką. Zaopatrzyłem się też w Hydro mineral'a, ale muszę kupić mikro, zamiast classica, zgadza się? Jednak pojawił się mały problem: Tydzień temu wymieniłem 95%wody na RO, dolałem te minerały i woda miała parametry jakich oczekiwałem (w przybliżeniu):GH-4,KH-0,pH-6,5 Dzisiaj trochę się zdziwiłem kiedy zobaczyłem:GH->20,KH-20,pH-8 czyli parametry mojej kranówy.. czy to wina podłoża, nawozów, czy paski jbl(wiem lipa) aż tak ześwirowały to nie mam pojęcia, jakieś pomysły? akwarium o którym mowa:tid=8064[30l] Kostka RE: kostka 30l - nawożenie - ro_soch - 23-04-2015 23:09 BeastlyGoat napisał(a):Zaopatrzyłem się też w Hydro mineral'a, ale muszę kupić mikro, zamiast classica, zgadza się?Dokładnie, tak też zaleca sam producent ![]() Nie mam pomysłu skąd taki skok parametrów wody, jedyne co mi przychodzi na myśl to sprawdzenie kamieni octem, czy czasem nie zatwardzają wody. Sprawdzałeś parametry ponownie od tamtego czasu? RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 25-04-2015 12:28 nie pomyślałem o tym wcześniej, bo gdzieś czytałem, że scenery stone są bezpieczne, ale faktycznie, syczą po polaniu octem.. nie pieni się, ale syczy w miejscach gdzie przechodzą białe żyły jakiegoś innnego minerału ;/ nie chciałbym się żegnać z tymi kamieniami, ale bez sensu wlewać RO, żeby potem mieć parametry kranówy.. ![]() Wracając do nawożenia to tak teraz wygląda mój zestaw: ![]() classic już nie będzie potrzebny wcale? Póki co wszystko ładnie rośnie, zwłaszcza mały heniek, z czego bardzo się cieszę ![]() ![]() RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 27-04-2015 23:24 Wszystko jasne! Zadzwoniłem do sklepu gdzie kupiłem te kamienie i zapytałem czy mogą zmieniać parametry, robią to i to w znacznym stopniu ;/ RE: kostka 30l - nawożenie - edison - 28-04-2015 17:21 Kamień kamieniowi nie równy, prawdziwe scenery stone nie powinny w znacznym stopniu zmieniać parametrów wody. Te które mam nie wpływają na zmiany w wodzie. RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 29-04-2015 20:31 No cóż, trochę szkoda, będę musiał przeprosić korzeń i coś z nim wykombinować. Może jak zostawie 1, 2 kamienie to aż tak nie zmienią parametrów. RE: kostka 30l - nawożenie - Dikej - 29-04-2015 20:52 Przy 30 litrach to na dłuższą metę i jeden kamień zmieni conieco w wodzie. Jak na tak małe szkiełko to kupno jednego czy dwóch scenery stone nie będzie mega wydatkiem. Może warto się zastanowić. RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 29-04-2015 20:56 Rozumiem, że mówiąc o tych 'prawdziwych' scenery stone macie na myśli jakieś z ADA czy coś w tym stylu? ![]() RE: kostka 30l - nawożenie - edison - 29-04-2015 23:38 Scenery stone nie musi być z Ada, wystarczy ten z poznańskich sklepów,chociażby na pamiątkowej ![]() RE: kostka 30l - nawożenie - BeastlyGoat - 30-04-2015 14:39 Okej, zajrze na pewno! a jak właściwie rozpoznać czy są prawdziwe czy nie? Ja zamówiłem 5kg w planta garden, nazwa scenery stone, nie wyglądały podejrzanie ;p Niestety na stronie nie było informacji, że zmieniają parametry ![]() |