Jakieś braki - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Nawożenie (/forumdisplay.php?fid=32) +--- Wątek: Jakieś braki (/showthread.php?tid=7957) |
RE: Jakieś braki - maslo_82 - 03-04-2015 17:55 Bo to jest alkohol, i większa dawka powoduje wejście pierwotniaka i zmętnienie wody. RE: Jakieś braki - Dikej - 03-04-2015 18:50 @up Co skutkować może zejściem obsady. Dokładnie jest to aldehyd gultarowy. Przekraczając dawkę maksymalną 3-krotnie warto przez pewien czas obserwować ryby i jeśli zauważy się np. łapanie powietrza znad lustra wody powinno się szybko podmienić część wody na świeżą. RE: Jakieś braki - ro_soch - 03-04-2015 19:27 Myslę że zacznę od wyczyszczenia filtra i kupienia węgla aktywowanego, bo narazie go nie stosuje, z tym carbo też myslałem, ale boje się żeby znowu nie wybić crystali Ale myślę że narazie na spokojnie, najpierw muszą odżyć rośliny maximus, myslę że nie można przekroczyć trzykrotności z tego względu, że carbo w przedawkowaniu jest poprostu toksyczny dla mieszkańców akwarium RE: Jakieś braki - maximus - 04-04-2015 10:59 Kiedyś kiedy jeszcze zdarzały mi się nitki czy krasne w baniaku latem na mój zbiornik 112 litrów 50 ml carbo. Nigdy nie zaobserwowałem negatywnych skutków tego zabiegu. RE: Jakieś braki - bohen21 - 04-04-2015 13:08 ja nie polecam przedawkowywania carbo w zbiornikach z pelia, mini pelia i delikatnymi mszakami RE: Jakieś braki - wujek - 04-04-2015 13:43 Carbo szkodzi na wszystkie plechy i wątrobowce, ale bezpośrednio na krasnale jest niezastąpiony, innego pozytywnego zastosowania nie zauważyłem RE: Jakieś braki - Dikej - 04-04-2015 14:05 Bardzo łatwo można nim wytępić też wszystkie Vallisnerie, po przedawkowaniu liście blakną i odpadają. RE: Jakieś braki - ro_soch - 05-05-2015 22:40 Chyba za szybko się uszczęśliwiłem, starsze liście roślin zaczeły blednąć/żółknąć, głownie widać to na heteranthera, micranthemum i dużym heniu. Aktualnie podaje przy podmianie po jednym naciśnięciu micro, macro, K, hydro mineral + codziennie 2 naciśnięcia carbo. Młode liście niby rosną ok, ale nie mają takiego rozpędu jak chwile po tym jak kupiłem micro i K. Ustawiłem od wczoraj mocniejsze oświetlenie, 18W LED. Jak zwykle wygląda na niedobór N, ale ja nadal nie mam testów :C RE: Jakieś braki - ro_soch - 16-05-2015 18:19 Kupilem żelazo, ale jakoś nie widać poprawy, do tego copostogon ma się w najlepsze. Może sprawa butli załatwiła by sprawę i jest to poprostu niedobór węgla względem silnego oświetlenia? W koncu woda leci z osmozy do tego podmiany robię co tydzień i teoretycznie w tym momencie jest full wypas nawozów. RE: Jakieś braki - Dikej - 16-05-2015 18:33 A carbo w płynie próbowałeś w końcu? RE: Jakieś braki - ro_soch - 16-05-2015 18:46 Boje się dac go za dużo ze względu na crystale, dawałem przez zeszly tydzień 2 dawki codziennie, dzisiaj przy podmianie wlalem 4 dawki, poprostu nie wiem na ile mogę sobie pozwolić RE: Jakieś braki - Dikej - 16-05-2015 18:51 Lejesz bezpośrednio na glony (strzykawką) czy poprostu do wody? RE: Jakieś braki - ro_soch - 16-05-2015 18:56 poprostu do wody, glony są mniejwięcej równomiernie rozmieszczone na każdej częśći akwarium, więc cięzko by było w nie wycelować A co z marnością roślin? Jakieś pomysły? RE: Jakieś braki - wujek - 16-05-2015 18:57 I przede wszystkim za mało 3-4 dawki dziennie przez kilka dni i to tylko bezpośrednio na glony, takie lanie jak teraz nie pomoże RE: Jakieś braki - ro_soch - 17-05-2015 22:42 w tygodniu postaram sie kupić carbo i podjąć konkretniejsze kroki w walce z glonem, ale jak rozwiązać sprawę marniejących roślin? Bo domyślam się że gdyby mialy lepszą kondycję miały by przynajmniej pzewagę nad glonami. |