Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
bimbrownia -prośba o porade - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: bimbrownia -prośba o porade (/showthread.php?tid=7449)

Strony: 1 2

RE: bimbrownia -prośba o porade - leeusr - 02-01-2015 20:53

potwierdzam również recepture 1410, butla 1,5 litra i butla po neaste - śmiga do dwóch tygodni

RE: bimbrownia -prośba o porade - HOLI - 02-01-2015 23:12

Wystartowała godz temu daje bombel na sekunde a w szkle aż szumi :-) co do kostki, trudno jest już w działaniu więc teraz się wymoczy 24 godz i bedzie całkiem efekrywna Wink

A czy nie potrzeba napewno zaworku zwrotnego ?

Ale daje bombel poniżej sekundy jeden normalne ? Zrocilem wg 1410

RE: bimbrownia -prośba o porade - leeusr - 03-01-2015 00:39

zaworek zwrotny koniecznie zainstaluj, bo pewnego dnia woda Ci wyjedzie z akwa

z takiej bimbrowni wiecej niz dwa bomble na sekunde nie wyciagniesz, duzo jest zalezne od tego jak swieze drożdże jak dobrze cukier rozpuszczony, czy woda oddstana i najistotniejsza temperatura w pokoju (im cieplej tym szybsza reakcja, ale krótsza), dlatego właśnie wszyscy polecają butle co2, bo jest stabilna

RE: bimbrownia -prośba o porade - HOLI - 03-01-2015 10:59

A zaworek lepiej między butelkami czy na lini do szkła ? Czy obojętne.

RE: bimbrownia -prośba o porade - harek - 03-01-2015 11:11

na wężu który idzie do akwa rzecz jasna Wink

RE: bimbrownia -prośba o porade - HOLI - 03-01-2015 11:56

No wydawało by się jasne ale dr. google znalazł mi wczoraj schemat że było między butlami.

RE: bimbrownia -prośba o porade - Dikej - 03-01-2015 12:03

Ilość produkowanego co2 zależy również od tego jak głęboko umieszczasz kostkę, a zatem jakie ciśnienie panuje w układzie - im głębiej tym trudniej drożdżom idzie produkcja. To zauważyłem u siebie, po miesiącu z bimbrownią próbowałem cytrynowni/octowni, ale trwało to chwilę, potem kupiłem zestaw Smile

RE: bimbrownia -prośba o porade - harek - 03-01-2015 12:05

chyba kazdy kto stawiał bimbrownie skończył na butli ;-)

RE: bimbrownia -prośba o porade - maslo_82 - 03-01-2015 14:31

Oczywiście, ale butlę można kupić zawsze, a wymienić choćby podłoża na które zabraknie pieniędzy jak się kupi butlę, już się nie da. Wiece lepiej zinwestować w dobre podłoże, i jakiś czas przepękać na bimbrowni.

RE: bimbrownia -prośba o porade - HOLI - 03-01-2015 19:55

Masz rację Masło, mnie szkło trochę pociągnęło po kieszeni że już nie wspomne o innym hobby ( zwiewrzęta , konkretnie pies ) więc ta inwestycja trochę poczeka aczkolwiek już się rozglądam :-) póki co śmiga, rośliy bomlą zobaczymy jakie będą efekty .