Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
zakładam akwarium - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Forum ogólne (/forumdisplay.php?fid=27)
+--- Wątek: zakładam akwarium (/showthread.php?tid=553)

Strony: 1 2 3

- dpong - 28-02-2011 01:29

światło ze strony oswietlenieakwarystyczne.pl taki zestaw najtaniej w necie
a kamieniarz to gdzie na Podolańskiej

- czarex - 28-02-2011 01:42

ja światełko zamawiałem z zoolight.pl - z tym, że tam tylko philipsowskie stateczniki, a ich cena poraża - ciekawe akcesoria czasami wystawia http://www.swiatlo.bialystok.pl/ dobre ceny i tylko 12 zika za kuriera Wink
a kamieniarz jest na podolańskiej - jadąc z Rokietnicy Koszalińską - albo zjazd na Lutycką i wjazd na Podolańską za przejazdem kolejowym - 15m po lewej stronie, albo jadąc do końca na wojska polskiego - przejazd kolejowy - skręt w lewo na "kocie łebki" i do końca - tam po prawej stronie w bramę Smile 2 razy kupowałem - polecam najdrobniejszy bazalcik - w razie co mogę fotki podesłać, jak to z bliska wygląda albo pokazać w realu - na wojska polskiego mieszkam, więc problemu nie ma Smile pozdrawiam

- dpong - 01-03-2011 13:53

Jest kolejny etap wczoraj kupiłem baniaczek w skorpionie, ale nie jestem zadowolony z jakości wykonania, liczyłem na coś lepszego (precyzja), dziś kupiłem kamloty do akwa w hurtowni w Gorzowie, mieli tam też spory (jakieś 50 szt) różnego rodzaju i wielkości korzeni, ale żaden mi nie pasował do mojej chorej wizji, dziś ma też dotrzeć filterek, jak wszystko pójdzie tym tempem to do końca tygodnia będę lał wodę

- Anonymous - 01-03-2011 14:10

dpong napisał(a):Jest kolejny etap wczoraj kupiłem baniaczek w skorpionie, ale nie jestem zadowolony z jakości wykonania, liczyłem na coś lepszego (precyzja)
Brałeś optiwhite czy szkło zwykłe?
Ostatnio to w ogóle widze, że jak się czegoś nie zrobi samemu, to trudno być zadowolonym :/
Wynika to też z tego, że każdy chce wszystko jak najtaniej, a potem niestety ma to swoje konsekwencje.

- dpong - 01-03-2011 19:35

brałem zwykłe, a co do wrażenia, że lepiej samemu coś zrobić to już dawno mam takie odczucie

- Anonymous - 02-03-2011 10:54

dpong napisał(a):brałem zwykłe...
A widzisz. Tu już ktoś pisał, że opti są lepiej wykonane niż zwykłe. No ale trudno.
W zasadzie jak zrobisz ładnie w środku, to nic nie ma znaczenia. Wszyscy tak czy tak gapią się w środek Smile

RE: zakładam akwarium - dpong - 09-03-2011 09:15

ok wczoraj zalałem baniak

[Obrazek: dsc17981024x685.jpg]

[Obrazek: dsc17991024x685.jpg]

[Obrazek: dsc18031024x685.jpg]

jakby ktoś miał świderki, lub inne ślimaki glonolubne, to będę dziś na spotkaniu i chętnie przyjmę/odkupię

RE: zakładam akwarium - egzepoznan - 09-03-2011 10:35

Dpong no nieźle to wygląda teraz tylko czekać aż się rośliny rozrosną Smile

RE: zakładam akwarium - dpong - 09-03-2011 10:43

no co z tą zieleniną teraz robić, czytam czytam i *****, tzn nawozić już czymś czy już czymś polewać EC, ALDESAN E, jak myślicie?

RE: zakładam akwarium - egzepoznan - 09-03-2011 11:27

Niczego na razie nie dolewaj poczekaj aż baniak się ustabilizuje i się rośliny ukorzenią Smile Jak masz testy to rób pomiary Smile

RE: zakładam akwarium - czarex - 09-03-2011 11:49

faktycznie ładnie to wygląda! poczekamy teraz, jak roślinki pójdą w siłę - troszkę cierpliwości - w oczach rosnąć będą dopiero za jakiś czas (obejrzyj sobie fotorelację z mojego akwa - tam ładnie widać, w jakim tempie roślinności przybywało) Smile teraz nam Kolega będzie co tydzień wrzucał świeże zdjęcie i zobaczymy Smile dałeś coś pod kamyczki?

RE: zakładam akwarium - dpong - 09-03-2011 12:10

pod spodem jest żwir zmieszany z substratem tetry od Doliego, co do testów to może mi się uda dziś zrobić, ale nie wiem czy zdąże przed spotkaniem

RE: zakładam akwarium - alarmowiec - 09-03-2011 13:02

Na razie rób częste podmiany i EC nie zaszkodzi Smile . Kup testy NO2 i NO3 i sprawdzaj żebyś wiedział kiedy będziesz mógł sie za rybkami rozglądać choć masz na to co najmniej 2 tygodnie .

RE: zakładam akwarium - Biter - 09-03-2011 13:55

zapowiada się bardzo ładnie

RE: zakładam akwarium - alarmowiec - 10-03-2011 12:42

Jeśli nie lejesz prosto kranu a tylko odstaną wodę to w czym to może szkodzić . Raczej zapobiega zbyt wielkiemu wzrostowi poziomu azotanów a więc wzrostowi glonów a przede wszystkim azotynów które w dojrzewającym zbiorniku są na wysokim poziomie niestety .
W przypadku startu zbiornika na substracie to jedyny sposób żeby zbiornik bezpiecznie zastartować bo dochodzi jeszcze bardzo wysoki poziom nawozów w słupie wody