Co to za cholerstwo part. 2??? - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5) +--- Dział: Rośliny oraz glony (/forumdisplay.php?fid=30) +--- Wątek: Co to za cholerstwo part. 2??? (/showthread.php?tid=4420) Strony: 1 2 |
RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - arrowb - 15-04-2013 12:11 Gloobos nawozy nie sluza do zwalczania glonow tylko do poprawy wzrostu roslin. Co samo w sobie spowoduje zmniejszenie liczby glonow. Ekipa czyszczaca porzadana: otoski, amoano, molinezje. Ja osobiscie polecam Aquavit zoolek z potasem RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - S'Sayan - 15-04-2013 15:08 Cytat:Gloobos nawozy nie sluza do zwalczania glonow tylko do poprawy wzrostu roslin.Ile ja się na sprzeczam z forumowiczami Jak nawozisz to za pomocą nawozów walczysz z glonami, a "ekipa sprzątająca" pomaga usuwać skutki ale bez poprawnej metody nawożenia nie jesteś wstanie utrzymać akwarium bez glonów Zainteresuj się linią nawozową: Aquabotanique. Trochę dyskusji jest na tym forum: http://forum.plantagarden.pl/viewtopic.php?t=141 i jak chcesz więcej informacji to zapytaj forumowego "Krzyśka" - nawozi on tym rośliny na sprzedaż i są całkiem całkiem RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - BAchus85 - 15-04-2013 16:14 ekipa ewidentnie nie daje rady, do rzeczy dziś wycinam to ale każdy liść zostanie poddany terapii w osobnych słoikach i zobaczymy co z tego wyniknie czym mozna to potraktować? 1) co2 o podwyższonej zawartości 2) .... podawajcie sugestie, czym tłuc tego glona? RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - edison - 15-04-2013 16:26 BAchus85 napisał(a):ekipa ewidentnie nie daje rady A co tam masz i w jakiej ilości ? BAchus85 napisał(a):podawajcie sugestie, czym tłuc tego glona? co2 w płynie, kwasek cytrynowy, woda utleniona. RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - BAchus85 - 15-04-2013 18:22 moje pierwsze typy, docelowo co2 ale póki co z bimbrowni, w reaktorze nie mogłem ustabilizować procesu, na 185 l trochę mało ale chyba lepsze to niż nic. RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - edison - 15-04-2013 18:48 edison napisał(a):co2 w płynie, kwasek cytrynowy, woda utleniona. Oczywiście pisałem o metodzie kąpieli roślin w tych specyfikach po za akwarium- daje lepsze rezultaty niż polewanie strzykawką. RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - S'Sayan - 15-04-2013 20:51 Ja bym poczytał o niedoborach, a nie glonach bo nie spotkałem się z glonami w postaci czarnych kropek. Nie pamiętam dokładnie czego może brakować ale wiem, że jest to jeden z objawów niedoboru. Jak przypomnę sobie czego to dam znać. RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - BAchus85 - 15-04-2013 22:11 super, niemniej do tego czasu wycinam zakażone iście... RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - fajfer - 20-05-2013 08:14 Mam podobny problem i jestem ciekaw czy koledze udało się już tego pozbyć i w jaki sposób??? RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - Hera9287 - 09-07-2013 19:54 ale zdj na blogu nawet ciekawe RE: Co to za cholerstwo part. 2??? - BAchus85 - 10-07-2013 22:49 liście cały czas wycinam, walczę z rzęsą. zauważyłem, że im więcej światła dociera do dna tym mniej mam z tym problemów. dorzucam co jakiś czas lignitu, teraz przywiozę torfu nieodkwaszonego. zobaczymy efekty. btw świeże fotki na blogu sa dwie szczepki żabienicy do wzięcia! |