Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
[126] Początek Zielony - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: [126] Początek Zielony (/showthread.php?tid=377)

Strony: 1 2 3

- Zielony - 13-01-2011 23:51

Jest włożona pod akwarium pianka pod panele. Dzisiaj posadziłem roślinki które Lermi mi przyniosła w wolnej chwili zrobię zdjęcie i pokaże ;]

Pozdro

[ Dodano: 2011-01-15, 23:02 ]
Aktualizacja :mrgreen:

[Obrazek: sdc12335jk.th.jpg]

[Obrazek: sdc12336v.th.jpg]

- Zielony - 23-01-2011 11:50

No biały żwirek został w 80% usunięty. Dosypałem nowy taki sam jaki był. Dokupiłem już deszczownicę do filtra. A roślinki nie wiem albo ja jestem jakiś przeczulony albo żadna się nie przyjęła. Atak w ogóle nie wiem jakie roślinki posiadam Rolleyes Rolleyes. No i korzeń wyjąłem co jak widać na zdjęciach barwił wodę, zastąpię go jakimś bardziej rozgałęzionym.

- alarmowiec - 23-01-2011 12:27

Zielony napisał(a):A roślinki nie wiem albo ja jestem jakiś przeczulony albo żadna się nie przyjeła
Co rozumiesz pod pojęciem przyjęła się . Przecie to nie doniczka i większość twoich roślin rośnie jak tylko jest w wodzie i mają światło . Może chcesz mieć przyrosty dzienne to kup sobie Limnophile aquatice Smile
Zielony napisał(a):Atak w ogóle nie wiem jakie roślinki posiadam

Od lewej : Ludwigia (chyba repens) , heteranthera zosterifolia , rotala rotundifolia , znowu heteranthera za nią chyba cabomba ( taka licha to chyba ona bo lubi być kapryśna) , Echinodorus (nie wiem jaki ) , znowu rotala , ludwigia i w narożniku chyba Bacopa . a ta trawka to Vallisneria spiralis Smile Możliwe że gdzieś się pomyliłem ale zdjęcie nie pozwala na pewną identyfikację .

- Lermi - 23-01-2011 13:13

Ja mogę się pomądrować, bo część z tych zieloności okupowała mój baniak Lol
Brawo Alarm, Zielony powinien Ci nagrodę skombinować.
Tylko dwie korekty.
To cabombowate to pływacz zwyczajny. A i on pływa, a nie siedzi w podłożu Wink
A to w rogu bacopowate to duży heniek (jeśli to roślina ode mnie - bo na zdjęciu wygląda na zieloną smugę Lol )

- Biter - 23-01-2011 13:14

Zielony napisał(a):No biały żwirek został w 80% usunięty. Dosypałem nowy taki sam jaki był. Dokupiłem już deszczownicę do filtra. A roślinki nie wiem albo ja jestem jakiś przeczulony albo żadna się nie przyjeła. Atak w ogóle nie wiem jakie roślinki posiadam Rolleyes Rolleyes. No i korzeń wyjołem co jak widać na zdjęciach barwił wodę zastąpię go jakimś bardziej rozgałezionym.

Barwienie wody (zwiazki humusowe) przy twojej obsadzie to raczej dobre zjawisko Smile

- Zielony - 23-01-2011 16:01

Wielkie dzięki za podania nazw Biggrin To tą Cabombę muszę wyciągnąć z podłoża Biggrin Ja nie lubię zbytnio takiego odcienia wody wolę jak jest bardziej "przezroczysta" Biggrin

- alarmowiec - 24-01-2011 01:42

Jak napisała Lermi to nie Cabomba tylko pływacz i jak sama nazwa wskazuje powinna pływać. A tak w ogóle to roślina drapieżna Smile

- MOD - 24-01-2011 01:44

Post usunięty na prośbę autora.

- Zielony - 27-01-2011 14:47

alarmowiec napisał(a):Jak napisała Lermi to nie Cabomba tylko pływacz i jak sama nazwa wskazuje powinna pływać. A tak w ogóle to roślina drapieżna Smile

Roślina drapieżna ?? Czyli co Biggrin

- Asia - 27-01-2011 15:03

Zielony napisał(a):
alarmowiec napisał(a):Jak napisała Lermi to nie Cabomba tylko pływacz i jak sama nazwa wskazuje powinna pływać. A tak w ogóle to roślina drapieżna Smile

Roślina drapieżna ?? Czyli co Biggrin
Czyli je zwierzaczki- patrz jak rosiczki, dzbaneczniki itp.

- Zielony - 27-01-2011 15:11

No z takimi roślinami to się spotkałem ale że roślina akwariowa to jeszcze nie Biggrin

- Asia - 27-01-2011 15:57

Ja się spotkałam jak czytałam o owadożernych, wiedziałam że trzyma się je w wodzie, ale nie skojarzyłam że w akwarium.

Chętnie się uśmiechnę o kawałek roślinki, ale za jakiś czas.

- Zielony - 27-01-2011 23:21

No to aktualizacja baniaka:

[Obrazek: sdc12363.th.jpg]

[Obrazek: sdc12370q.th.jpg]

[Obrazek: sdc12372.th.jpg]

Kupiłem nowy korzeń, posadziłem trochę roślin i dosypałem żwirek zamiast tego białego.

Obsada:
8x Razbora Espei
10x Neon Inessa
4x Bystrzyk Ozdobny
4x Kirysek Pstry
1x Glonojad Niebieski
2x Pielęgniczka Ramireza
xx Red Cherry ( z każdą minutą coraz mniej )

- kamil87 - 28-01-2011 10:50

Korzeń świetny, tylko czekać aż zatonie. Zdjęcia robiłeś zaraz po wyjęciu rąk z akwa czy ta woda taka po prostu mętna?

- Zielony - 28-01-2011 12:02

Woda nie jest mętna po prostu walczyłem z krewetkami, zakładałem deszczownicę, filtr czyściłem i roślinki sadziłem i to dlatego.