[126] Początek Zielony - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: [126] Początek Zielony (/showthread.php?tid=377) |
- Zielony - 13-01-2011 23:51 Jest włożona pod akwarium pianka pod panele. Dzisiaj posadziłem roślinki które Lermi mi przyniosła w wolnej chwili zrobię zdjęcie i pokaże ;] Pozdro [ Dodano: 2011-01-15, 23:02 ] Aktualizacja :mrgreen: - Zielony - 23-01-2011 11:50 No biały żwirek został w 80% usunięty. Dosypałem nowy taki sam jaki był. Dokupiłem już deszczownicę do filtra. A roślinki nie wiem albo ja jestem jakiś przeczulony albo żadna się nie przyjęła. Atak w ogóle nie wiem jakie roślinki posiadam . No i korzeń wyjąłem co jak widać na zdjęciach barwił wodę, zastąpię go jakimś bardziej rozgałęzionym. - alarmowiec - 23-01-2011 12:27 Zielony napisał(a):A roślinki nie wiem albo ja jestem jakiś przeczulony albo żadna się nie przyjełaCo rozumiesz pod pojęciem przyjęła się . Przecie to nie doniczka i większość twoich roślin rośnie jak tylko jest w wodzie i mają światło . Może chcesz mieć przyrosty dzienne to kup sobie Limnophile aquatice Zielony napisał(a):Atak w ogóle nie wiem jakie roślinki posiadam Od lewej : Ludwigia (chyba repens) , heteranthera zosterifolia , rotala rotundifolia , znowu heteranthera za nią chyba cabomba ( taka licha to chyba ona bo lubi być kapryśna) , Echinodorus (nie wiem jaki ) , znowu rotala , ludwigia i w narożniku chyba Bacopa . a ta trawka to Vallisneria spiralis Możliwe że gdzieś się pomyliłem ale zdjęcie nie pozwala na pewną identyfikację . - Lermi - 23-01-2011 13:13 Ja mogę się pomądrować, bo część z tych zieloności okupowała mój baniak Brawo Alarm, Zielony powinien Ci nagrodę skombinować. Tylko dwie korekty. To cabombowate to pływacz zwyczajny. A i on pływa, a nie siedzi w podłożu A to w rogu bacopowate to duży heniek (jeśli to roślina ode mnie - bo na zdjęciu wygląda na zieloną smugę ) - Biter - 23-01-2011 13:14 Zielony napisał(a):No biały żwirek został w 80% usunięty. Dosypałem nowy taki sam jaki był. Dokupiłem już deszczownicę do filtra. A roślinki nie wiem albo ja jestem jakiś przeczulony albo żadna się nie przyjeła. Atak w ogóle nie wiem jakie roślinki posiadam . No i korzeń wyjołem co jak widać na zdjęciach barwił wodę zastąpię go jakimś bardziej rozgałezionym. Barwienie wody (zwiazki humusowe) przy twojej obsadzie to raczej dobre zjawisko - Zielony - 23-01-2011 16:01 Wielkie dzięki za podania nazw To tą Cabombę muszę wyciągnąć z podłoża Ja nie lubię zbytnio takiego odcienia wody wolę jak jest bardziej "przezroczysta" - alarmowiec - 24-01-2011 01:42 Jak napisała Lermi to nie Cabomba tylko pływacz i jak sama nazwa wskazuje powinna pływać. A tak w ogóle to roślina drapieżna - MOD - 24-01-2011 01:44 Post usunięty na prośbę autora. - Zielony - 27-01-2011 14:47 alarmowiec napisał(a):Jak napisała Lermi to nie Cabomba tylko pływacz i jak sama nazwa wskazuje powinna pływać. A tak w ogóle to roślina drapieżna Roślina drapieżna ?? Czyli co - Asia - 27-01-2011 15:03 Zielony napisał(a):Czyli je zwierzaczki- patrz jak rosiczki, dzbaneczniki itp.alarmowiec napisał(a):Jak napisała Lermi to nie Cabomba tylko pływacz i jak sama nazwa wskazuje powinna pływać. A tak w ogóle to roślina drapieżna - Zielony - 27-01-2011 15:11 No z takimi roślinami to się spotkałem ale że roślina akwariowa to jeszcze nie - Asia - 27-01-2011 15:57 Ja się spotkałam jak czytałam o owadożernych, wiedziałam że trzyma się je w wodzie, ale nie skojarzyłam że w akwarium. Chętnie się uśmiechnę o kawałek roślinki, ale za jakiś czas. - Zielony - 27-01-2011 23:21 No to aktualizacja baniaka: Kupiłem nowy korzeń, posadziłem trochę roślin i dosypałem żwirek zamiast tego białego. Obsada: 8x Razbora Espei 10x Neon Inessa 4x Bystrzyk Ozdobny 4x Kirysek Pstry 1x Glonojad Niebieski 2x Pielęgniczka Ramireza xx Red Cherry ( z każdą minutą coraz mniej ) - kamil87 - 28-01-2011 10:50 Korzeń świetny, tylko czekać aż zatonie. Zdjęcia robiłeś zaraz po wyjęciu rąk z akwa czy ta woda taka po prostu mętna? - Zielony - 28-01-2011 12:02 Woda nie jest mętna po prostu walczyłem z krewetkami, zakładałem deszczownicę, filtr czyściłem i roślinki sadziłem i to dlatego. |