![]() |
Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Pokaż swój zbiornik (/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu (/showthread.php?tid=2191) |
RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - eMWu - 21-02-2012 00:28 Wpadaj kiedy chcesz. Zadzwoń tylko wcześniej, żebym był w domu. Telefon powinieneś mieć, a jak nie to daj znać na priva. Pozdrawiam Odp: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - pacmann - 21-02-2012 20:20 Wrażenie niesamowite, na żywo musi być obłęd (to nie to, że się wypraszam ![]() Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - eMWu - 21-02-2012 23:19 Na żywo to mnie krasnorosty zjadają. Nie wiem co ja takiego robię, że zawsze od kiedy pamiętam to w słodkich akwariach krasnorosty u mnie rosły. Czy to fatum mnie kiedyś ominie ![]() Trza by było zebrać jakąś ekipę i jakieś małe spotkanko u mnie zrobić. Wpadnę może w środę na spotkanko to temat przegadamy. Pozdrawiam RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - maslo_82 - 22-02-2012 01:05 Bo pewnie lejesz kranówkę. RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - eMWu - 22-02-2012 01:22 Moje akwa nie ma kranówki. Praktycznie czyste RO. Na starcie część kranówki była. RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - Grzegorz - 22-02-2012 08:42 (22-02-2012 01:22 )eMWu napisał(a): Moje akwa nie ma kranówki. Praktycznie czyste RO. Aloo NO WŁAŚNIE DLATEGO Pozdr. Grzegorz RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - kristof - 22-02-2012 13:50 nie koniecznie od tego. ja u siebie w akwarium mam czyste RO i lałem tak od samego początku zbiornika , a widzę że krasnorosty zaczynają się pojawiać. RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - Biter - 22-02-2012 13:58 gametangia mogły przybyć także z zielskiem (jeśli nie jest z hodowli in vitro) albo z korzeniem RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - Cysterna - 24-02-2012 00:06 Czy kranówka od razu musi być winna pladze krasnali. Czytałem o wielu zbiornikach chociażby holenderskich prowadzonych na kranovicie i właściciele nie borykali się z glonami, chyba że czasami w początkowej fazie. Ja u siebie leje przy podmianie 85% RO i 15% kranówki i jestem zadowolony ![]() A tak na marginesie akwarium robi porażające wrażenie ![]() ![]() ![]() RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - DUANDR - 24-02-2012 14:46 A dla czego kolega sympatyczny nie zamieścił tutaj TAKIEJ opisówki. ![]() (15-02-2012 23:55 )eMWu napisał(a): Sumpa ciężko dobrze sfotografować. I są fotki sumpa. ![]() RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - eMWu - 24-02-2012 17:31 Jutro wrzucę - obiecuję ![]() OK. Wrzucam obiecane fotki dot. spraw technicznych Akwarium od przodu obudowane jest uchylnymi płytami wiórowymi. Umożliwia to łatwe dostanie się do środka akwarium od strony zewnętrznej: ![]() ![]() ![]() Akwarium przekryte jest taflami szklanymi z wycięciami na manipulację w środku i do karmienia: ![]() Karmik automatyczny Eheima - bardzo ułatwia życie ![]() ![]() Zaplecze akwarium - mój ulubiony pokoik ![]() ![]() ![]() Akwarium od tyłu zasłonięte jest zwykłą czarną agrowłókniną podczepioną klipsami do tylnej szyby akwarium, widać też rozbudowaną opuszczaną galerię świetlną (pozostałość po rafie): ![]() ![]() ![]() Tu korba do opuszczania galerii świetlnej (sól wyżarła część cynku z tej korby): ![]() Sump obłożony płytami styropianowymi: ![]() A tu sump po zdjęciu styropianu: ![]() Komora pompy głównej i grzania z góry (widać pętlę grzejną z rury do podłogówki podpiętą do CO (czyt. Centralne Ogrzewanie ![]() ![]() Przelewowe przegrody filtracyjne. Te mokre szyby sumpa to odparowana woda skraplająca się na zimnych szybach sumpa. Sump jest generalnie przekryty styropianem i nad wodą panuje wysoka temperatura i 100% wilgotność: ![]() ![]() Elektrozawór sterujący spiralą grzejną z CO: ![]() Komin zrzutowy wody do sumpa (widać brudną flizelinę gotową do czyszczenia): ![]() Po drugiej stronie akwarium jest pozostałość po systemie cyrkulacji z morszczaka. Teraz tym dolnym zaworem mogę upuszczać sobie wygodnie wodę z akwarium. Ten najwyższy spust podpięty jest do systemu stałej podmiany wody: ![]() Woda z akwarium w pomieszczeniu technicznym może lać się bezpośrednio na podłogę ![]() ![]() I jeszcze przydatna beczka do odmulania 210 litrów z Castoramy. Taka sama służy mi jako beczka na odciek wody w systemie stałej podmiany z odzyskiem: ![]() Tyle zdjęć - na razie ![]() Wczoraj moje akwarium zostało całkowicie odmienione. Przyjechała do mnie grupka dobrze znanych znajomych i zrobili totalną rozpierduchę. Dostałem karton roślin i słoik gupików (na moje życzenie) i nakaz wrzucenia tego do mojego "rumowiska korzenno roślinnego" ![]() ![]() Efekt rozpierduchy jest jak dla mnie powalający. Jak syf z wody opadnie i nastanie jasność to zrobię foty i wrzucę na forum - obiecuję ![]() Pozdrawiam RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - adam81 - 26-02-2012 00:17 pokoik wygląda jak zaplecze w "Palmiarni":super: RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - czarex - 26-02-2012 10:45 i to się nazywa akwarystyka level expert :O RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - brunopl - 26-02-2012 13:19 ![]() RE: Ameryka Południowa 1500 L - u eMWu - eMWu - 26-02-2012 14:38 Wrzucam obiecane foty: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Chyba lepiej to wygląda niż poprzednio, co ![]() |