Tetra EX700 - Spadek wydajności - Wersja do druku +- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl) +-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29) +--- Wątek: Tetra EX700 - Spadek wydajności (/showthread.php?tid=550) Strony: 1 2 |
Tetra EX700 - Spadek wydajności - Stiep - 22-02-2011 00:16 Od kilku miesięcy borykam się ze spadkiem wydajności kubełka Tetra EX700. Dziś przy podmianie zmierzyłem przpływ i wyszło (o zgrozo) 125 l/h :-x . Sprawdziłem (wyczyściłem) już wszystko co się da (węże, wkłady, głowicę, wirnik) z marnym rezultatem. Nie mam już pomysłów co z tym począć. Może macie jakieś pomysły? Aha, filtr ma około 1,5 roku. - Elfir - 22-02-2011 00:47 Nie wkładałeś do środka jakiejś gęstej włókniny? - Stiep - 22-02-2011 01:01 Żadnej gęstej włókniny. Wkłady mam takie jak w zestawie. Wszystko przemyte. - Elfir - 22-02-2011 01:18 a sam trzpień wirnika? Nie poluzował się? Ceramiczne się ścierają. - alarmowiec - 22-02-2011 02:24 Starcie trzpienia wywołuje tylko głośną pracę co innego zatarcie ale jak rozumiem to czy wirnik kręci się luźno już sprawdziłeś. Trochę dziwne efekt taki jakby zmniejszyła się szczelność komory w której pracują łopatki lub któraś się wyłamała albo gdzieś jest przewężenie stawiające opór. Rozumiem że kiedyś mierzyłeś ten przepływ przy takiej samej różnicy poziomów i było lepiej a nie teraz dopiero wpadłeś na pomysł takiego pomiaru bo może to normalny dla tego typu przepływ a nie katalogowy który to podawany jest bez wkładów. Silnik asynchroniczny zwarto biegunowy (jaki pracuje w większości pomp akwa ) nie ma sztywnej charakterystyki więc w razie oporu jego prędkość maleje . - Stiep - 22-02-2011 11:32 Wirnik i trzpień są OK, łopatki w komplecie. Filtr pracuje cicho. Całą głowicę przemyłem pod silnym strumieniem wody, ale nie pomogło. Pomiar przepływu zrobiłem dopiero teraz, gdy wydajnoś przy ocenie "na oko" spadła dramatycznie. Kiedyś z rury wylotowej leciał silny strumień wody, teraz to szkoda słów. - Biter - 22-02-2011 12:17 Stiep napisał(a):Wirnik i trzpień są OK, łopatki w komplecie. Filtr pracuje cicho. Całą głowicę przemyłem pod silnym strumieniem wody, ale nie pomogło. A nie testowałeś czasami kiedyś wirnika "na sucho"? Bo w takiej sytuacji mógłby się łatwo zatrzeć. - Stiep - 22-02-2011 12:24 Biter napisał(a):A nie testowałeś czasami kiedyś wirnika "na sucho"? Bo w takiej sytuacji mógłby się łatwo zatrzeć.Nic takiego nie miało miejsca. - invincible - 22-02-2011 13:34 a zawory kulkowe przy adapterze sprawdzałeś, zdarza się że są przekręcone i ograniczają przeplyw pozdrawiam Robert - Stiep - 22-02-2011 13:37 Sprawdzałem. - invincible - 22-02-2011 13:41 mimo że się kręcą mogą by popsute sprawdź pod światło czy jest prześwit - alarmowiec - 22-02-2011 13:54 Nawet jakby to zatarty to zatarty na dobre a nie zatarty kiedyś . Obawiam się że to awaria silnika albo zwartego zwoju albo czasami tak jest że silnik ma kondensator na drugiej (nazwa dla akwarystów ) sztucznej fazie . Czasami ten kondensator jest dostępny i można go wymienić choć powiem szczerze że awaria tego kondzia jest raczej zawsze ewidentna czyli silnik buczy i nie startuje . Spadek mocy to raczej uszkodzenie typowe dla zwartobiegunowca a z tym to już nic poza wymiana silnika się nie zrobi . - Stiep - 24-02-2011 16:12 Jeszcze raz wszystko sprawdziłem. Trafna diagnoza należy do: invincible. Nie ma to jak mieć z takimi sprzętami na codzień do czynienia. Wielkie dzięki za podpowiedź. - invincible - 24-02-2011 22:01 polecam się na przyszłośc pozdrawiam - pacmann - 28-02-2011 11:15 Zawór kulowy był zepsuty ?? W jaki sposób ?? |