Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
"Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Akwarystyka słodkowodna (/forumdisplay.php?fid=5)
+--- Dział: Chemia wody (/forumdisplay.php?fid=17)
+--- Wątek: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? (/showthread.php?tid=5481)

Strony: 1 2

"Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Edd - 21-12-2013 17:19

Witam! Dziś zauważyłem na tafli wody jakiś taki tłusty nalot, plamę. Nie wiem jak się tego pozbyć, a nie wygląda to zbyt ładnie. Akwarium wystartowało 3 dni temu. Jedyne co zostało wlane do wody to starter JBL Denitrol ale myślę, że to nie od tego, bo plama pojawiła się dopiero dziś, a starter wlałem pierwszego dnia po starcie.

Macie jakieś pomysły co to może być albo jak się tego pozbyć?
Dodam jeszcze, że filtr mechaniczny oraz biologiczny są zamontowane w akwarium tak, że powodują mocny ruch tafli, lecz to nie pomaga i plama nadal jest.

Zdjęcie nie do końca oddaje to jak wygląda to w rzeczywistości ale widać na nim niebieską smugę.

[Obrazek: 30064957489465388506.jpg]

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Tomasz - 21-12-2013 17:33

Filtr wew.nowy?-wygląda że tak,raczej to z niego ,jakies pozostałosci produkcyjne typu silicon,wazelina na uszczelki,u mnie też coś się pokazało jak składałem swojego kubełka ,ale wszystko ok.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Benon - 21-12-2013 17:36

Odkręć powietrze na filtrze wewnętrznym to rozbije "benzynę". Trzeba to niestety powtarzać co jakiś czas. Trwałym rozwiązaniem jest skimmer.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Edd - 21-12-2013 17:44

Zaraz zobaczę z tym powietrzem. Może to z mojego kubełka? Mam Fluvala 304, używanego kupiłem. Wymieniłem w nim trzpień i wirnik. Dało się na nim wyczuć trochę tłustego osadu przy uszczelce, ale to jak mniemam był smar silikonowy do uszczelek. Czy ta "plama" jest szkodliwa dla wody, ryb ?

edit: zapomniałem dopisać, że faktycznie filtr wewnętrzny jest nowy Wink

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Tomasz - 21-12-2013 18:02

Czy już coś tam pływa? z ryb.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Edd - 21-12-2013 18:23

Nie, akwarium jest w trakcie dojrzewania, ale pytam na przyszłość.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - HOLI - 21-12-2013 19:53

Najprościej mechanicznie weź kartkę gazety lub ręcznik papierowy i kładziesz na tafle na czas aż przesiaknie i wyciągasz. Dwa trzy razy dziennie zależy jak wygląda tafla. Wyciągniesz wtedy to co się skumulowalo. Bardzo to częsty widok przy świeżym zbiorniku. Nie raz to przerabialem. To co mówię pomoże a dodatkowo tak mówił benon włącz powietrze to bable to rozbija a resztę zrobią filtry.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Edd - 21-12-2013 19:57

Faktycznie bąble to rozbiły i nie ma już problemu. Z kartką też spróbuje wrazie co Smile Mam nadzieję, że nie jest to nic szkodliwego dla przyszłych mieszkańców akwarium! Dziękuję za pomoc ! Smile

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - HOLI - 21-12-2013 21:29

No i pasuje. Niech babli a jak się będzie zbierać to kartkę czy ręcznik i ściągać. Z czasem ustąpi.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Benon - 21-12-2013 21:38

Nie ma za co Smile Obsadzie to raczej nie szkodzi, wątpię żeby ktoś specjalnie nie usuwał tej błony w celach badawczych. Jeśli się mylę, to poproszę o wyniki Smile

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Edd - 22-12-2013 00:51

Na chwilę obecną po w zasadzie kilku godzinach ostrego bąblowania woda znowu zrobiła się czysta i klarowna Smile

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - maslo_82 - 22-12-2013 02:48

Napowietrzanie nic nie da, na dłuższą metę. Musisz wpuścić ze dwie molinezje.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Benon - 22-12-2013 12:21

Molinezja może nie każdemu pasować, nawet na chwilę, ja do krewetek nie wpuszczę. Wolę sobie otworzyć powietrze jak wychodzę do pracy i po powrocie mam kryształ. Na dłuższą metę tak jak pisałem - skimmer.

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Edd - 22-12-2013 12:32

W Malawi też nie bardzo Molinezje Smile

RE: "Tłusta plama" na tafli wody, co to? - Tomasz - 14-01-2014 23:11

Od paru dni mam ten sam problem,znowu> tym razem szybko zaskoczyłem,że to wina wkładów z waty w kubełku,parę miesięcy nie używałem i było dobrze,problem powrócił jak dołożyłem nowe .