Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska
Filtr Hamburski - Wersja do druku

+- Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska (http://wtma.pl)
+-- Dział: Ogólne (/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Technika (/forumdisplay.php?fid=29)
+--- Wątek: Filtr Hamburski (/showthread.php?tid=2332)

Strony: 1 2

Filtr Hamburski - egzepoznan - 08-03-2012 09:05

Jak w temacie chciałbym uzyskać informacje od kogoś kto stosował lub posiada takowy u siebie w akwarium , z tego co znalazłem na google stosują go niemcy w krewetkariach , i wykorzystuje się do niego pompki lub filtry wew , mam na stanie Aquael 650 i chciałbym go wykorzystać do konstrukcji tego filtra , jeżeli będą młode zbrojniki stawiam baniak dla nich i mam zamiar zastosować ten filtr ewentualnie dorzucić jakieś krewety , prawdopodobne wymiary baniaka 100 - 120 cm x 40 x 30 .

Z góry dzięki za odpowiedzi Smile

RE: Filtr Hamburski - egzepoznan - 08-03-2012 09:21

Właśnie wszystko zależy od tej gąbki gdzie ją dostać tu będzie mi potrzebna dosyć duża zdaję sobie sprawę i właśnie nie wiem w jakiej odległości od szyby ją ustawić i wkleić kawałki szyby czy pleksi , i jak wysoko zamocować pompkę i jej wylot ? Smile

RE: Filtr Hamburski - alarmowiec - 08-03-2012 12:11

Tania jest w Wetfarmie w Suchyn Lesie o różnych grubościach gęstości i wielkości . Ja mam ścianę grodziową zamontowaną zamiast komina który się nie sprawdził i napędza to Echeim 2224 . Ma już dwa lata i jest ok . Za nim mam dziurę w dnie i wszystko mi filtr sprząta Smile . Wzmocnienie to siatka plastykowa o oczkach 3x3cm

RE: Filtr Hamburski - egzepoznan - 08-03-2012 12:11

aaa co do gąbki to Aquamedic jak dla mnie troszkę przegina z ceną na alledrogo znalazłem wymiarówke 50 x 50 x 5 cm za 47 zł .

RE: Filtr Hamburski - Simon - 08-03-2012 13:52

Poniżej masz link gdzie jest to troszeczkę zobrazowane i opisane
http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=3899#

RE: Filtr Hamburski - egzepoznan - 08-03-2012 14:19

Dzięki Simon już go też czytałem Smile
Alarm dzięki ale powiedz mi jeszcze jak się do nich dostać i czy obsługują detalistów ? Biggrin

RE: Filtr Hamburski - alarmowiec - 08-03-2012 14:47

Nie obsługują detalu ale możemy się kiedyś umówić tylko że do 15tej i gotówka Smile

RE: Filtr Hamburski - Siskin-Czyżyk - 08-03-2012 18:42

Pytanko:
A jest sens dodania tego filtra przed biologiem?
Akwa będzie 500l.

RE: Filtr Hamburski - alarmowiec - 08-03-2012 18:47

Myślę że główna ideą tego filtra jest hodowla krewetek , które w każdych innych rodzajach filtracji znajdą się w filtrze Smile . Ale taka gąbkę dobrze porastają mchy czy microzoria i może to by również ciekawa propozycja tła .

RE: Filtr Hamburski - Siskin-Czyżyk - 08-03-2012 22:45

A ma ktoś zdjęcia porośniętej gąbki? Jakoś nie mogę znaleźć całego tła. Jest wiele zalet tego filtra, ale jeśli nie będzie wyglądał przyzwoicie to go nie chce Wink

RE: Filtr Hamburski - Biter - 08-03-2012 22:55

W bajciku stosują takie filtry (także w górnych ozdobnych zbiornikach), możesz sobie obejrzeć na żywo Smile

RE: Filtr Hamburski - Stiep - 08-03-2012 23:20

U mnie hamburg wygląda tak:
[Obrazek: 0996fce6fb3e00b0med.jpg]

Prawie go widać Smile

RE: Filtr Hamburski - Siskin-Czyżyk - 08-03-2012 23:25

W bajciku widziałem. Tylko chciałbym zobaczyć cały tył. Sorki, ale mam kiepską wyobraźnię w takich sprawach. W sumie skłaniam się ku akwaponice, ale dopóki wszystko jest na papierze to szukam różnych rozwiązań Smile

RE: Filtr Hamburski - egzepoznan - 09-03-2012 08:47

Stiep a powiedz jak ci się on sprawuje ? jakieś wskazówki itd ?Smile

RE: Filtr Hamburski - Stiep - 09-03-2012 12:19

Praktycznie bezobsługowy, opieka nad tym zbiornikiem zajmuje mi najmniej czasu, parametry w normie. Wylot mam na takiej wysokości że nawet podczas podmian nie muszę go wyłączać.
Podsumowując: jestem z niego zadowolony.
Najtrudniej zdobyć stosowną gąbkę, ja mam z filtra do oczek wodnych, zakupioną w Castoramie.