Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska

Pełna wersja: Pokarm Diy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dziś zrobiłem sobie pokarm diy dla krewetek zrobiony z:
spirulina 100% , montmorillonit, dynia hokkaido, szpinak, algi morskie, pyłek pszczeli, chrolerra,
bacter AE,

Jakie wy robicie sobie pokarmy dla krewetek ?

[Obrazek: 2O5T4u3.jpg]
kupujemy gotowe.
A od święta cukinia, jak jest w ogródku, albo jakieś liście.
Tutaj chodziło mi o stworzenie własnego pokarmu wieloskładnikowego w formie peletu.
Kiszonki z Hokkaido i miksy- pokrzywy,liści morwy,orzecha włoskiego -zaszczepiane Lactobifidem.Prażone w piekarniku.
Suszysz ,czy wyprażasz pelety? Gdzie dostałeś montmorillonit?
Montmorillonit od Shrimp Nature.
Wszystkie składniki wymieszane blenderem i wypiekane w piekarniku 60C w czasie 60minut.
A jest sens dawania probiotyków, skoro potem to pakujecie w piekarnik?
Są tam też inne składniki po za bakteriami jak aminokwasy i różne enzymy.
Macius to nie ma być podstawowy pokarm tylko taki miks własnej roboty , po za tym podaje całe serie firmowych pokarmów. Robiłem to pierwszy raz, nie pisze o tym że jest to zrobione doskonale.
macius napisał(a):A jest sens dawania probiotyków, skoro potem to pakujecie w piekarnik?
Kapusta kiszona nawet ugotowana znacząco różni się od świeżej.
Dzięki bakteriom mam pewność ,że jak po miesiącu otworzę słoik to oczom i nosowi ukaże się piękna kiszonka,a nie smrodliwa breja.Próbowałem suszyć kiszonki ,ale bardzo szybko rozpadały się.
Prażenie w znacznym stopniu "wydłuża życie" pelletu.
Przekierowanie