Forum WTMA Akwarystyka Wielkopolska

Pełna wersja: Bimbrownia CO2 diy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Hej planuję zrobić bimbrownie co2 z butelek i zacieru ale nurtuje mnie jedno pytanie. Czy na noc mam wyłączać tzn. odkręcić butelkę lub wyciągnąć kostkę czy mogę to zostawić tak jak będzie? Akwarium, w którym będzie działała bimbrownia ma 100l i standardowe oświetlenie.
Ja odłączałem wężyk w miejscu połączenia z zaworkiem zwrotnym na noc na wszelki wypadek, bo bimbrownia jest trochę "niepoczytalna", a nie chciałem z rana zastać zupki rybnej.
A z butelkami nic się nie działo? Nie było wybuchów? Biggrin
Ja miałem od wody Nestle. Największym problemie był start, bo wtedy dużo gazu idzie przez co denka się wybrzuszały i czasami mi się przewracało, ale do czasu gdy ich ładnie nie oparłem i tyle. Smile
Ok dzięki Smile
u mnie bimbrownia latała 24h na dobę i nigdy probleemu nie było Smile
Bo kwestia tego, że nie mam jak schować sprzętu do szafki a nie chciał bym obudzić się cały w brei Biggrin
Nie ma opcji żeby coś wyleciało bez obawy.
Ok super dzięki za rady i za uspokojenie Smile wszystko już wiem.
Witam! Ja tez planuje zrobic bimbrownice!! Nurtuje mnie pytanie Jak docowac CO2 zeby nie przedawkowac?? I wogole czy warto startowac z bimbrownica?? Czy znacie lepsze sposoby CO2 (TANIE)!!????
warto na start dać CO2 spokojnie nic się nie stanie u mnie roztwór starczał na 12 dni więc jakieś może 4 zł wyszło
Też myślę nad startem bimbrowni i mam pytanie odnośnie ilości cukru, drożdży i wody i jakie butelki na zacier i filtr stosujecie??


edit

czy do takiego zestawu można użyć szklany dyfuzor ?
Niestety bimbrownia nie będzie w stanie wygenerować stałego wysokiego ciśnienia aby przepchnąć je przez spiek także pomysł z dyfuzorem odpada.

Co do przepisu - pewnie najpopularniejszym jest tzw. 1410 - litr wody, 400 gram cukru, 10 gram drożdży. Zwiększając lub zmniejszając ilość drożdży (w pewnym procencie) możesz lekko manipulować intensywnością procesu fermentacji.
kawuel napisał(a):Niestety bimbrownia nie będzie w stanie wygenerować stałego wysokiego ciśnienia aby przepchnąć je przez spiek także pomysł z dyfuzorem odpada.

czyli najlepiej zastosować kamień napowietrzający zamiast dyfuzora ??
Stanowczo lepszym rozwiązaniem będzie kostka lipowa, a najlepszym rozwiązaniem byłaby butla CO2 ale wiadomo, koszty początkowe.
Stron: 1 2 3
Przekierowanie